Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb als het gaat om tekenen (en welke andere vaardigheid dan ook): je moet het vaak doen. Heel vaak. Elke dag tekenen is de snelste manier om steeds beter te worden, vooral als je jezelf blijft uitdagen om nieuwe dingen te proberen.

Een ander belangrijk weetje is: elke tekening, elk schilderij gaat door een ‘ugly stage’. Dat is de fase waarin je de goede moed waarmee je begonnen bent verliest. Je tekening lijkt in niets op wat je voor ogen had, het is een rommeltje vol vlekken, een drama en waarom doe je dit ook alweer? De kunst is om dan vooral verder te gaan. Laat het een uurtje liggen, ga wandelen, was opvouwen of een ander klusje doen. Ik kom na elke wandeling thuis met een hoofd vol ideeën en oplossingen.

Dat de tekening niet wordt wat je voor ogen had wil namelijk niet zeggen dat het helemaal niets wordt. Het wordt anders. En als je kunt meebewegen met wat wel kan, en je gaat verder, en je lost de problemen op die zich voordoen op je papier dan ontdek je nieuwe dingen en zie je het kunstwerk dat wél naar voren wil komen.

Kortom, wil je leren tekenen? Doe het elke dag, en maak af waar je aan begint ook al denk je halverwege dat het een zinloze exercitie is. Want zelfs al eindig je dan niet met een goed resultaat, dan heb je in ieder geval geleerd hoe je het de volgende keer kunt aanpakken en meer opgestoken over het materiaal waar je mee werkt – niets is zo leerzaam als fouten maken!