Als je gaat tekenen (of met welke hobby dan ook bezig gaat) is de gang van zaken misschien zoiets als dit: je ziet iemand iets leuks maken, een bepaalde hobby lijkt je wel iets, je verdiept je erin, je begint ermee, je maakt een paar niet zo geweldige dingen, maar dat maakt niet uit want je hebt er lol in. Al snel zoek je wat tutorials op Youtube, je gaat een paar kunstenaars volgen, gaat serieus bezig met potloden of aquarelverf of inkt en wordt hoe langer hoe beter in wat je doet. Je bent tevreden met je vooruitgang! Misschien vraagt iemand je wel iets voor hem of haar te maken. Misschien verkoop je zelfs wel iets wat je hebt gemaakt. Je bent trots op je werk!

Klinkt prachtig – is het ook! – maar er is een kans dat je naarmate je ‘beter wordt’, ergens onderweg, ergens tussen de opdrachten, verkoop, social media, het pure plezier en je creativiteit verliest. En je was de hobby niet begonnen voor de resultaten, maar omdat je het leuk vindt om het doen…toch?

Door continu te streven naar verbetering, naar hoger! verder! meer! kun je in een soort kramp komen. Dan wordt tekenen niet iets wat je doet omdat je ervan geniet, maar omdat je ergens ‘beter’ in wilt zijn. Of omdat je ‘content’ (brrr!) voor je social media wilt maken. Of omdat je klanten wilt bereiken. Ook is er het risico dat je steeds meer van hetzelfde gaat doen, want daar was je immers al ‘goed’, en misschien zelfs ‘beter’ in geworden, dus zo doorgaan moet dan wel leiden tot ‘best’.

Toch is dat niet per se hoe het werkt. Druk om te presteren kan leiden tot angst om te beginnen. Een leeg papier kan dan een kwelling worden. Gelukkig spreek ik hier niet uit ervaring, maar in een willekeurige Facebook-groep van tekenaars of schilders zie je deze berichten zo vaak voorbijkomen! Fear of white paper. Anxiety. I hate all those commisions. Ja, het is geweldig als je na vijf jaar fantastisch honden kunt tekenen maar na de honderdste hond in opdracht kan ik me wel voorstellen dat je daar helemaal klaar mee bent!

Juist verandering van discipline, uitdagingen op andere vlakken en plezier in iets hebben kunnen ervoor zorgen dat je groeit. Dan heb je dus lol, Ć©n je gaat vooruit.

Unlock your creativity

Online staat een heel leuke cursus van Adolfo Serra, op de Spaanse website Domestika. Ik spreek geen Spaans, maar de cursus is ondertiteld in het Engels. De cursus heet “Illustration Techniques to unlock your Creativity” en ik raad het je van harte aan om deze eens te volgen. Bij tijden betaal je ongeveer maar 11 euro, dus erg duur is het niet.

Adolfo geeft allerlei tips en trucjes en ideetjes om je creativiteit helemaal weer te laten opborrelen als die toevallig was weggezakt. Klieder met al je materialen, combineer ze, kijk hoe ze reageren met elkaar. Vul een schetsboek met kleurenkaarten van al je materialen (dat leek mij altijd vreselijk saai, maar blijkt enorm nuttig te zijn). Zoals Adolfo zegt: “Stain you hands!” Maar dan in het Spaans dus.

Teken vanuit een watervlek. Maak van dode dingen personages (ik heb een perforobot ontworpen!). Teken dingen in de verkeerde kleur. Kras met krijt alsof je weer op de lagere school zit. Je brein gaat hierdoor heel andere verbanden leggen en ideetjes aangeven, en je loopt al snel over van plannen. Bovendien is het echt heel nuttig om de reacties van je materialen te leren kennen. Juist door kliederig en grof en rommelig te werken kun je na verloop van tijd voorspellen wat de inkt gaat doen, of de waterverf, als je netjes wilt werken.

Het feit dat je geen ‘doel’ hebt, niet bezig bent je mooiste of beste werkstuk ooit te maken, haalt de druk van het tekenen af. Als je al angst had voor een lege bladzijde, of je voelt je artistiek geblokkeerd dan is dat snel verdwenen. Je mag gewoon lekker aanprutsen, en de creativiteit zijn eigen ding laten doen. En die vrijheid – en je plezier – leidt dan juist weer tot pareltjes.

Op onderstaande foto heb ik met gouache, inkt, aquarelpotloden, kleurpotlood en posca-pen en water gewerkt.

Op de bladzijde hieronder heb ik met inkt en kleurpotlood en water geƫxperimenteerd, maar mezelf beperkt in de kleuren.