Een van de mooiste boeken die ik heb is het prachtige I am the seed that grew the tree – a nature poem for every day of the year. Het is niet echt een prentenboek, maar aangezien iedere pagina geïllustreerd is past hij wel in mijn verzameling.

Over het boek

I am the seed that grew the tree is een heerlijk zwaar boek met een linnen rug en een veelkleurig kaft met glanzende details. Het boek bevat voor iedere dag van het jaar een gedicht. In totaal zijn het er 366, dus genoeg voor een schrikkeljaar. Het zijn zowel (Engelse!) liedjes en kinderversjes als gedichten van beroemde Engelse dichters, met als onderwerp de natuur.

De gedichten voor het boek werden uitgezocht door Fiona Waters, die ze slim op de juiste plaats in het boek zette, waardoor iedere dag echt een passend gedicht heeft. Gedichten over sneeuw en mist in de winter, bloemen in het voorjaar, de bijen en de vlinders in de zomer, je snapt het idee. Ook handig: elke maand begint met een overzicht van de gedichten voor die maand.

I am the seed

De regel “I am the seed that grew the tree” is de eerste regel van een gedicht van Judith Nicholls,”Windsong” – dat uiteraard ook in het boek staat (op pagina 234).

I am the seed
that grew the tree
that gave the wood
to make the page
to fill the book
with poetry

De hele papiercyclus in een paar regels samengevat…knap! Je voelt ineens dat het boek in je handen ooit begonnen is als een zaadje van een boom en realiseert je hoeveel tijd eroverheen gegaan is voordat het een boom werd en uiteindelijk papier en gaat de natuur des te meer waarderen.

Over de illustraties

Het boek is fantastisch en rijkelijk geïllustreerd door Frann Preston-Gannon. Ze heeft er twee jaar over gedaan om voor elk van de 334 pagina’s met gedichten een passende illustratie te maken, en hield er RSI aan over. Maar het resultaat mag er zijn. Het boek heeft in Engeland al verschillende prijzen gewonnen.

De illustraties zijn kleurig, maar per dubbele pagina is er vaak een beperkt kleurenpalet. Daardoor dragen de bladzijden allemaal een heel verschillende emoties over … wit en wazig grijs en ijsblauw in de winterse tekeningen roepen kippenvel op, terwijl zonnig geel graan of het strand bij de zomerse gedichten je het warme gevoel van vakantie geven.

Voor iedereen die het Engels machtig is – of juist zijn woordenschat wil uitbreiden – en die geïnteresseerd is in poëzie, maar ook voor liefhebbers van mooie illustraties is dit boek een aanrader.

Dit schitterende boek ligt bij ons op de eettafel. Elke dag geniet ik van de prachtige illustraties, en lees ik een gedicht. Iedere dag een beetje kunst aan tafel.

Hieronder een filmpje met nog wat meer plaatjes uit het boek

Update april 2020: Inmiddels is er ook een Nederlandse versie verschenen van dit prachtige boek. Dit is geen vertaling van het Engelse boek. Het boek bevat Nederlandstalige gedichtjes en liedjes over de natuur. Bekijk het boek op Bol.com


Auteur: Fiona Waters Uitgever: Nosy Crow Engels 9780857637703 januari 2018 Hardcover 336 pagina’s

Bekijk op bol.com
Dit is een affiliate link