Een zwaan in een zacht roze licht…ik vond dit zo’n mooie plaat dat ik hem graag wilde natekenen. Dat viel nog niet mee, hoe teken je die damp boven het water?

Tekenen wat je ziet

De clou met dit soort afbeeldingen is dat je letterlijk moet tekenen wat je ziet. Dat lijkt nogal voor de hand liggend (Duh!) maar het is veel moeilijker dan je denkt. Of eigenlijk: het is veel moeilijker ALS je denkt. Je kunt namelijk beter niet denken maar kijken. Als je denkt, denk je al gauw: mist is wit. Of grijs. Water is blauw.

Maar je ziet geen ‘grijze mist’ of ‘witte nevel’; je ziet de kleuren die door die nevel vager of lichter worden. Je ziet geen blauw water, je ziet het licht weerspiegeld in het water. Een beeld met zulke vage, niet-tastbare onderdelen is dan ook een echte oefening in exact natekenen in plaats van ’tekenen wat je denkt te zien’.

Tekenen wat je ziet lukt het beste als je je steeds beperkt tot een klein stukje van de tekening. Kijk naar de vormen, de kleuren en de eventuele lijnen in dat kleine gebied. Vergeet het grote geheel, vergeet dat je nevel tekent of water. Geef je brein geen kans je voor de gek te houden.

Deze tekening is al van een poos terug en misschien ga ik hem later nog eens maken om te kijken of (en hoeveel) vooruitgang ik heb gemaakt in het realistisch tekenen.

Meer zwanen

Later zag ik een prachtige foto met zwanen op Facebook van Patrick van Dijk uit Rotterdam. Ik heb hem toestemming gevraagd om zijn foto na te tekenen, en dat mocht. Hier was ik vooral geboeid door het water dat roze en groen is en de weerspiegeling van de zwaan in het water. Ook met water komt het er op neer precies de kleuren en vormen te tekenen die je ziet, en dan ontstaat vanzelf de indruk van water.

Het is een van de belangrijkste dingen die je kunt leren als je (realistisch) wilt tekenen. Niet bedenken hoe iets er volgens jou uit zou moeten zien, maar tekenen wat er echt is. Is daar een grijze vlek? Teken die daar dan ook. Is die schaduw blauw? Zwart? Paars? Geef hem die kleur. Roze of groen water? Gewoon DOEN!

Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, of dat dit zulke fantastische tekeningen zijn, maar dit waren perfecte oefeningen in Goed Kijken, en dat is wat ik ervan heb geleerd. Kijken, kijken, kijken. En voor de zekerheid nog eens kijken.

Zwanenmeer

Ook heel erg mooi: de dans van de kleine zwaantjes uit Tchaikovski’s ballet Het zwanenmeer. Ik vind de muziek van Tchaikovski geweldig. De dans van de kleine zwaantjes zie je hier.