Dit is het verhaal van Sneeuwwitje. Het verhaal van het begin van onze prentenboekenverzameling.

Precies 5 jaar geleden logeerden wij in een hotel in Zeist. Zeist is een superleuk plaatsje, met wel even een echt SLOT (slot Zeist, inderdaad) en verder ook mooie oude gebouwen.
En een leuke boekenwinkel. Helaas weet ik niet meer om welke boekenwinkel het gaat, maar in elk geval zagen wij daar toen een prachtig prentenboek over Sneeuwwitje. Echt een kunstwerkje. De illustraties in het boek waren van Benjamin Lacombe, sindsdien een van mijn favoriete tekenaars.

We vonden het beiden meteen schitterend. Maar ja, wat moet je er mee? De kinderen waren de prentenboekleeftijd al lang gepasseerd, en dan is zo’n aankoop toch overbodig. En verder probeerden we juist aldoor op te ruimen. Kortom, na lang wikken en wegen lieten we het boek voor wat het was.

Spijt!

En daar kregen we later natuurlijk spijt van. Het boek bleef in ons hoofd spoken, zo’n indruk had het gemaakt.

Omdat we in elke boekenwinkel bleven zoeken naar Sneeuwwitje zagen we nog veel meer mooie prentenboeken…gewoon zonde om ze te laten liggen. Toen bedachten we dat we best ‘prentenboeken verzamelen’ tot onze gezamenlijke hobby konden maken. Ik was er inmiddels achter dat veel prentenboeken echt kunstwerkjes zijn, en kunst interesseert mij. Ook vind ik fantasy erg leuk. Manlief geeft sowieso de voorkeur aan plaatjes boven woorden, en hij houdt ook van sprookjes en fantasiedingen – denk: Marten Toonder, Efteling en Disneyland. Prentenboeken liggen wat dat betreft precies op het snijvlak van onze interesses: kunst, beeld en fantasie.

Maar uiteraard, tegen de tijd dat we dat hadden bedacht was het boek van Sneeuwwitje nergens meer te koop, behalve tweedehands voor 79(!) euro. Zo flauw!

Slim

Uiteindelijk, onze verzameling was inmiddels een flink aantal prentenboeken verder, vonden we dat “Sneeuwwitje” met illustraties van Benjamin Lacombe toch echt niet mocht ontbreken. En omdat het in een prentenboek toch om de plaatjes gaat, kon ik het boek natuurlijk ook in een ander land bestellen. En dus heb ik het boek in Duitsland gekocht… ‘Schneewittchen’ was namelijk wel gewoon verkrijgbaar! En zo hadden we eindelijk het boek waarmee onze verzameling was begonnen. En met de verzameling kwam ook dit blog, het tekenen, de kaarten enzovoorts. Dat ene boek is dus het begin van alles wat je hier op de website vindt…

In een volgend blog vertel ik meer over dit bijzondere boek en de tekenaar.